Zoals we hadden afgesproken…

Na de kerstvakantie, de jaarwisseling, een waslijst aan goede voornemens, de veranderingen in wet- en regelgeving, een nieuwe zorgverzekeraar en hevige sneeuwval is het weer de hoogste tijd voor een blog. En daarbij, het feit dat jij mijn blog leest betekent dat ik mij, zoals beloofd, wel degelijk aan mijn goede voornemens houd.

In dit blog deel ik twee tips die ervoor zorgen dat je plezier ervaart in het opvoeden van je kind(eren). Ik leer je hoe je faalangst bij kids herkent, wat je daaraan kunt doen én ik heb een emotiemeter ontwikkeld die je uit kunt printen zodat je jouw kind(eren) leert om eigen emoties te herkennen. Kortom, een blog boordevol interessante tips, weetjes en do’s, lees dus snel verder.

Liefdevol opvoeden. Hoe doe je dat?
In de drukke maatschappij waarin we tegenwoordig leven kan ongewenst gedrag van je kind(eren) leiden tot stress. Je werkt, bent taxi-chauffeur voor je kids en je moet er een strakke agenda op na houden. Soms lukt dat niet omdat je kind een dwarse bui heeft. Om ervoor te zorgen dat je geen opvoedstress maar juíst opvoedplezier ervaart deel ik verschillende tips met je. In mijn vorige mailing leerde jij om jezelf op de eerste plaats te zetten en je kids water te geven i.p.v. limonade. Hoe is dat jou vergaan?
In deze eerste blog van het nieuwe jaar gaan we aan de slag met het bepalen van jouw grenzen. Een nieuw jaar is het uitgelezen moment om te starten met het stellen van duidelijke grenzen. Tot hier en niet verder. En het is ook hét moment om dingen anders aan te pakken, laat perfectionisme los, goed is goed genoeg.

Tip 3: Laat perfectionisme los
Perfectionisme is een kernprobleem van jezelf. Dat is soms heel moeilijk te zien. Perfect hoeft opvoeden niet te zijn. Sterker nog, het is vermoeiend als je perfect wil zijn. Perfectionisme leidt tot weinig positieve momenten. Let maar eens op: je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijg stress omdat je perfect wil zijn. Perfectionisme duidt op onzekerheid.

Leer vanaf nu dat het niet allemaal supergoed hoeft te zijn. Goed is goed genoeg. Om perfectionisme los te laten is drie keer rustig in- en uitademen een goede oefening. Bij kinderen werkt bellenblazen krachtig. Je komt er mee bij jezelf en het laat angst los. Het helpt kinderen te ontspannen.


Tip 4: Stel grenzen
Grenzen stellen is belangrijk. Je geeft je kind(eren) het gevoel van veiligheid en brengt ze bovendien bij dat ze niet zomaar alles kunnen doen en willen. Omgaan met tegenslagen en teleurstelling en het accepteren van de grens van de ander: het zorgt er allemaal voor dat je kinderen leren omgaan met problemen in het leven. Geef je kinderen twee keuzes als je ze de opdracht geeft iets te doen en laat ze kiezen tussen bijvoorbeeld appelsap of water. Ook is het soms belangrijk dat je uitlegt waarom je niet wilt dat je kind iets doet. Een ‘nee’ brengt duidelijkheid en rust. En dat is wat liefdevol opvoeden óók inhoudt. Geef waar nodig uitleg, maar houd het kort, duidelijk en consequent. Kinderen hebben baat bij duidelijke grenzen. 

 

Hoe voel jij je vandaag?
Print deze emotiemeter uit en geef het een prominent plekje in huis. Op de koelkast bijvoorbeeld. Met deze meter kun je jouw kind(eren) leren om eigen emoties te herkennen. Door op te schrijven wanneer ze zich zo voelen krijgen ze nog meer inzicht in hun gevoelens en emoties met als doel dat ze hun emoties gaan herkennen en zo voorkomen dat ze in het rood komen.

Mijn kind heeft last van faalangst. Wat nu?
Ongeveer 1 op de 10 kinderen kampt met faalangst. Ze zijn angstig voor een negatieve beoordeling of reactie en zijn bang om fouten te maken. Hierdoor blokkeren ze zichzelf en kunnen ze niet meer helder nadenken. Er zijn verschillende kenmerken waaraan faalangst te herkennen is. Piekeren, snel opgeven, vragen om bevestiging, overmatig willen presteren, goed niet goed genoeg vinden, zeggen dat je iets niet kunt en het vertonen van uitstelgedrag bijvoorbeeld.

Herken jij jouw kind in een combinatie van deze kenmerken? Schroom dan niet contact met mij op te nemen. Ik bied verschillende pakketten aan waarin ik onder meer kinderen met faalangst en weinig zelfvertrouwen op creatieve wijze coach. Het pakket ‘van faalangst naar zelfvertrouwen’ bestaat uit zes consulten voor het kind (1 keer per week) en één eindevaluatie voor ouders.

Dit pakket is in het leven geroepen om de volgende doelen te bewerkstelligen:
 Reductie faalangst;
 Meer zelfvertrouwen;
 Beter omgaan met emoties;
 Acceptatie van angst;
 Nieuwe uitdagingen aangaan;
 Jezelf durven zijn;
 Praktische adviezen voor ouders tijdens eindevaluatie.

Wil je meer informatie? Of een afspraak maken om jouw kind handvaten aan te reiken en te leren omgaan met faalangst of het voorgoed te laten overwinnen? Stuur dan een mailtje.

Tot slot
Rest mij jou en je gezin een fijn weekend toe wensen. Enne.. vergeet de emotiemeter niet uit te printen. Je gaat versteld staan van het resultaat als kinderen daadwerkelijk hun eigen emoties leren herkennen. Succes!

Liefs,
Fijke Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *