Doe jij ook mee aan Lazy Sunday?

Plotselinge sneeuwval, een onverwachte nominatie als finalist voor de Freelancer Of The Year Awards én een artikel met het wetenschappelijke bewijs dat mijn manier van coachen daadwerkelijk stress reduceert bij kids, hielden mij de afgelopen dagen bezig. Al wist ik dat laatste natuurlijk al lang. In dit blog lees je meer over het onderzoek, geef ik je nieuwe praktische tips die zorgen voor (meer) plezier in de opvoeding van je kind(eren) en geef ik vanuit mijn rol als kindercoach advies over de manier waarop je jouw kids rustig kunt krijgen in de aanloop naar Carnaval. Kortom, lees snel verder want ook dit blog zit boordevol interessante tips en weetjes. Veel leesplezier!

 

Creativiteit works!
Ik en vele anderen wisten het al lang, maar het moest blijkbaar toch nog wetenschappelijk bewezen worden. Uit onderzoek, uitgevoerd in Amerika met 39 mannen en vrouwen, blijkt dat creativiteit goed is voor ons psychologische welzijn en dat het helpt tegen stress. Dit zijn ze te weten gekomen doordat ze via speekselstaaltjes het cortisolgehalte (het stresshormoon) van de deelnemers voor en na de creatieve uitspatting hebben gemeten. Resultaat? 45 minuten creatief zijn liet bij 75% van hen het cortisolgehalte dalen, ongeacht hun artistieke verleden. De deelnemers ervaarden de activiteit als ontspannend en fijn, het hielp ze om piekergedachten los te laten en zo een beter perspectief op zaken te krijgen.

Alle reden dus om regelmatig een creatieve activiteit op de agenda te zetten. En met Carnaval in het vooruitzicht moet dat deze maand zeker gaan lukken. Maak samen zelf de accessoires die de carnavalsoutfit van je kids compleet maken. Met papier en klei bijvoorbeeld. Of ga aan de slag met schmink.

 

Mijn kind raakt overbelast door alle drukte rondom Carnaval. Wat nu?
Nog even en dan barst het feest weer los in Brabant. Ondanks dat Carnaval voor veel creativiteit, plezier en gezelligheid zorgt, brengt het voor kids ook veel prikkels teweeg. Zeker bij gevoelige kinderen is het belangrijk om te kijken naar wat zij nodig hebben om te ontladen. Ieder kind is anders, bekijk dus wat het beste past bij jouw kind. De natuur in, buiten bewegen, bellenblazen, tekenen of schilderen bijvoorbeeld. Tijdens Carnaval zelf kan het al veel schelen als je kind oordopjes in heeft. Ook kan je er als ouder voor kiezen om thuis te carnavallen. Je hoeft niet altijd ergens heen. Maak het gezellig. En indien je kind niks geeft om Carnaval ga dan iets anders doen. Verplichten heeft geen zin.

Liefdevol opvoeden. Hoe doe je dat?
Kids opvoeden doe je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Opvoeden is geen bijzaak, het is een hoofdzaak. Het vraagt onvoorwaardelijke inzet van ouders. Opvoeden doe je er niet even bij. Het is een stressvol proces waarin jou veel uitdagingen te wachten staan. Om ervoor te zorgen dat stress plaats neemt voor plezier heb ik weer twee tips voor jou uiteen gezet. Maar allereerst ben ik benieuwd of de vorige tips jou hebben geholpen. Is het je gelukt om duidelijke grenzen te stellen? Kon jij je perfectionisme los laten? En wat heeft het jou opgeleverd? 

Deze week gaan we onze intuïtie volgen en in het weekend invulling geven aan een zogenoemde Lazy Sunday. Hoe en wat lees je hieronder.

Tip 5: Volg je intuïtie
Jij weet als enige wat het beste voor je is. Vraag jezelf af of de beslissing die je maakt aansluit bij jouw normen en waarden? Bij jouw doel, bij jou als persoon? Weet dat je ook ‘nee’ mag zeggen. En zelfs zonder verantwoording. Het klinkt zo logisch, maar het is o zo moeilijk. Jouw gezin wordt er gelukkiger van als jij lekker in je vel zit. Simpelweg omdat jij keuzes maakt die jij ten volle wilt. Die uit je hart komen en waar jij helemaal achterstaat. En dat gevoel draag je uit. Wat net zo goed geldt voor het gevoel wanneer je keuzes maakt die níet in lijn liggen met jou als persoon. Kies voor jezelf. Luister naar je intuïtie en volg je gevoel. Daar worden jij én je gezin gelukkiger van!

Tip 6: Lazy Sunday
Kinderen hebben het vaak druk. Ze hebben meer dan één hobby en hun dagen zijn gevuld met sport, muziek, toneel en verjaardagsfeestjes. Ook school vraagt – mede door het prestatiegerichte onderwijs – veel van ze. Besef daarom hoe belangrijk het is dat kinderen informatie verwerken, prikkels ontladen en nieuwe energie opdoen. Dit kan met een lekker luie zondag, door een pyjamadag te houden of door lekker te spelen en even niets te hoeven. Je kind ontspant en kan de volgende dag weer opgeladen aan de slag. Doe zelf ook mee. Welke rustmomenten heb jij nodig? Geniet van elkaar. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je vandaag de telefoon uitzet, een dagje naar het bos of strand gaat of lekker met een boek op de bank gaat zitten. Neem de tijd om te relaxen. Morgen is er weer een dag.

Tot slot
Rest mij jou en je gezin alvast een fijn weekend, met een Lazy Sunday ;), toe te wensen. Laat mij weten hoe jullie invulling hebben gegeven aan Lazy Sunday door op social media de ‘#dolfijnelazysunday’ te gebruiken. Ik ben benieuwd!

Liefs, Fijke Willemse 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *