Doe je mee aan de Digi Detox?

Allereerst wil ik wat onduidelijkheid wegnemen. De laatste weken heb ik vaak de vraag gekregen of ik gestopt ben mijn kinderpraktijk. Dit is niet het geval. Het zit namelijk zo: als kindertherapeute gaf ik drie jaar geleden een presentatie aan 800 zakenmensen over de methodieken die ik heb ontwikkeld om kinderen met faalangsten en gebrek aan zelfvertrouwen aan persoonlijke groei te laten werken. Uit discussies met deze zakenmensen bleek dat er ontzettend veel raakvlakken zijn tussen kinderen en ondernemers die onderweg vastlopen. Daar moest ik wat mee! Ik ben toen een business coaching model uit gaan werken voor ondernemers, gebaseerd op dezelfde pedagogische peilers en naast mijn werkzaamheden als kindertherapeute ook aan de slag gegaan als businesscoach.

In dit blog deel ik, vanuit mijn rol als kindertherapeute, nieuwe praktische tips die zorgen voor (meer) plezier in de opvoeding van je kind(eren). Ook geef ik vanuit mijn expertise advies over de manier waarop je jouw kids creatief bezig kunt laten zijn in de aanloop naar Pasen. Kortom, lees snel verder want ook dit blog zit boordevol interessante tips en weetjes. Veel leesplezier!

Hoe kan ik mijn kind in aanloop naar Pasen creatief bezig laten zijn?
Wanneer kinderen plezier maken ontspannen ze en hierdoor leren ze sneller. Dit zogeheten spelenderwijs leren vanuit plezier draagt bij aan het zelfvertrouwen en creëert positieve gedachten. Pasen is de uitgelezen mogelijkheid om je kids spelenderwijs te laten leren. Betrek je kinderen op een creatieve manier bij de paasdagen. Laat ze bijvoorbeeld kleuren mengen en paaseieren beschilderen. Wanneer kind(eren) succeservaringen opdoen tijdens het schilderen heeft dat positieve invloed op hun zelfbeeld en ze vinden het nog leuk ook! Heeft jouw kind meer zelfvertrouwen nodig? Neem dan een kijkje op mijn website.

Liefdevol opvoeden. Hoe doe je dat?
Kids opvoeden is soms moeilijker dan gedacht. Je doet het 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Misschien had je, voordat je kinderen kreeg, al een beeld van jezelf als ouder. Een flexibele, gezellige ouder die nooit zijn geduld verliest of kwaad wordt. Maar nu je een kind hebt, merk je dat er van dat ideaalbeeld soms weinig over is. Af en toe kun je je kroost wel achter het behang plakken. Om ervoor te zorgen dat je minder opvoedstress ervaart, maar juist meer opvoedplezier heb ik weer twee tips voor jou uiteen gezet. Maar voordat ik deze met je deel wil ik graag weten of de vorige tips jou hebben geholpen. Is het je gelukt om je intuïtie te volgen? Hoe beviel jullie Lazy Sunday? Wat heeft het jou en je kind(eren) opgeleverd?

Dit weekend gaan we invullen met een digi detox day én we gaan het huis opruimen. Waarom we dit doen lees je hieronder.

Tip 7: Do the digi detox
Naast de vele voordelen van het digitale tijdperk zijn er ook nadelen. Kinderen, kunnen uren gamen, appen of surfen op internet en vergeten dat ze dat vooral veilig en gedoseerd moeten doen.

Nóg belangrijker is het om ervaringen op te doen buiten de virtuele wereld. Door naar buiten te gaan, te bewegen, knutselen of verven en met andere kinderen te spelen bouwen kinderen levenservaringen op en krijgen ze energie. Ook als ouder is het goed om het internet gebruik te doseren. Plan daarom dit weekend één digi detox day. Dit betekent dat zowel jij als ouder als je kids zaterdag of zondag afstand doen van mobiele telefoons, laptops en tablets. De tijd die over is kun jullie als gezin samen besteden, want dat is wat écht belangrijk is. 

Tip 8: Ruim op
Samen met je kind opruimen is belangrijk. Kinderen leren verantwoording dragen voor hun leefomgeving, bovendien ruimt het op in hun hoofd. Toch begint een schoon huis bij jezelf. Zorg ook dat jij je eigen spullen opruimt. Laat kinderen ’s ochtends hun eigen bed opdekken en doe dat ook zelf nadat je bent opgestaan. Uit onderzoek blijkt dat het opdekken van je bed bijdraagt tot meer zelfvertrouwen, doordat je de ochtend begint met een succeservaring. Leer kinderen opruimen door ze te laten voelen wat ze met hun spullen doen: weggeven aan een ander kind of aan het goede doel, zelf houden, verkopen of weggooien. Laat ze hun bureau op ruimen voordat ze beginnen met het huiswerk van school. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. 

Tot slot
Rest mij jou en je gezin alvast een fijn weekend, met minstens één digi detox day, toe te wensen. Benut je telefoon, smartphone en tablet loze dag optimaal en ga samen met je kind aan de slag met tip 8. Ruim gezamenlijk het huis op. Je gaat merken dat een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in je hoofd en tegelijkertijd leer jij jouw kind om verantwoording te dragen voor jullie leefomgeving. En als de poetsklus erop zit, ga dan lekker naar buiten. Geniet met je gezin van een heerlijke wandeling, een potje voetballen of een dagje uit.

Liefs, Fijke Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *