Geniet van het weer, ga eropuit

Het voorjaar is altijd een heerlijke tijd; niet alleen wordt het weer beter waardoor je met je kind(eren) meer activiteiten in de buitenlucht kunt ondernemen, maar we profiteren ook van een heleboel feestdagen. Aankomend weekend is het Pinksteren, weer een extra dag vrij, waardoor jij meer tijd met je kind kunt doorbrengen!

In dit blog deel ik, vanuit mijn rol als creatief coach, nieuwe praktische tips die zorgen voor (meer) plezier in de opvoeding van je kind(eren). Ik deel het belang van een goed zelfbeeld, licht toe hoe we als ouder een laag zelfbeeld bij een kind kunnen herkennen en hoe we deze kunnen vergroten. Kortom, lees snel verder want ook dit blog zit boordevol interessante tips en weetjes. Veel leesplezier! 

Het belang van een goed zelfbeeld
Weet je nog, in de tijd op de basisschool? Meisjes droegen de mooiste, nieuwste kleding, jongens haalden goede cijfers en voor je gevoel had iedereen de nieuwste gadgets. Daar waar de één iemand uitlachte, werd de ander uitgelachen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een gevoel van onzekerheid ieder kind kan overvallen en zij zich het liefst in zo’n situatie zouden verstoppen. Terugblikkend zou jij je kleine ‘ik’ vandaag de dag zelfvertrouwen toewensen, want dat kan elk kind in deze leeftijdsklasse goed gebruiken.

Een gezond gevoel van eigenwaarde en een goed zelfbeeld behoren tot de belangrijkste vaardigheden die we aan onze kinderen kunnen meegeven. Met veel zelfvertrouwen en een sterk gevoel van eigenwaarde leeft je kind gelukkiger en neemt het meer initiatieven.

Hoe herken je een laag zelfbeeld?
Er zijn een aantal factoren waaraan je kan herkennen dat een kind een lager zelfbeeld heeft. Het:

– trekt zich terug, is verlegen en stil;
– maakt negatieve opmerkingen over zichzelf;
– ziet tegen dingen op;
– heeft het gevoel dat het geen invloed heeft op zaken;
– heeft vaak buikpijn, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten, deze komen voort uit spanning en onzekerheid;
– heeft veel behoefte aan structuur en vaste gewoonten;
– is niet weerbaar en komt niet voor zichzelf op;
– wil steeds bij je zijn;
– overschreeuwt zichzelf.

Herken je enkele of meerdere symptomen van een laag zelfbeeld bij je kind dan is het van belang om te werken aan zijn of haar zelfvertrouwen. Dit kun je doen door goed gedrag te belonen. Zeg niets bij slecht gedrag, maar pak elke mogelijkheid aan om positief te reageren op de dingen die het wel goed doet. Laat je kind merken dat je veel om hem of haar geeft.

Tip 11: Wat je aandacht geeft, groeit
Zoals een oud-Afrikaans gezegde luidt: gras groeit niet door er aan te trekken, maar door de wortels water te geven. Zo werkt dat ook bij kinderen. De ‘wortels’ van je kind, oftewel de talenten van je kind, groeien wanneer je ze aandacht geeft. Ze groeien dankzij zelfvertrouwen, waardoor ook hun concentratievermogen, zelfbeeld en assertiviteit toeneemt.

Toch geldt omgekeerd hetzelfde: als jij de focus legt op wat je niet wilt, is dát juist wat je krijgt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan ouders die hun kinderen op deze manier corrigeren: “Tess, niet op de bank met je schoenen.” En wat doet Tess? Die gaat met haar schoenen op de bank zitten. Richt je op wat je wél wilt en formuleer het positief. “Tess, trek maar lekker je sloffen aan”.

Tip 12: Maak plezier
Weinig mensen beseffen dat je kinderen tegenwoordig spelenderwijs levenslessen bijbrengt door ze plezier te laten beleven. Niet alleen op school maar ook thuis kun je kinderen levensvaardigheden bijbrengen en hun zelfvertrouwen vergroten door niet te serieus te zijn. Als je plezier maakt en lacht, ontspan je, kom je bij jezelf en maak je eerder krachtige keuzes.

Breng je kinderen liefde bij doordat ze hun ‘zijn’ mogen aanvaarden. Doe samen gewoon eens gek met papier of klieder bij het verven van een schilderij. Zo laten ze het piekeren los en verplaatsen ze de focus van het hoofd naar het hart. Na het schilderen of tekenen is het tijd om te ontspannen. Door samen met je kind te schommelen bijvoorbeeld.

Professionals onder ons: opgelet
Of je nu als coach net voor jezelf bent begonnen of als therapeut al jaren in het vak zit, groeien kun je altijd. Kinderpraktijk Dol Fijn! gaat graag met jou de diepte in. Begin september geef ik een masterclass creatieve methoden benutten in de coachingspraktijk. Middels beeldtaal leer je naar een kind als expert te luisteren. Deze masterclass is nog volop in ontwikkeling, maar richt zich op meer rendement, focus en authenticiteit. Heb je interesse? Stuur mij dan vast een e-mail.

Tot slot
Dan rest mij jou en je gezin alvast een fijne week te wensen. Geniet van het weer, ga eropuit, maak plezier, ontspan en richt je op het positieve. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van mijn tips, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Liefs, Fijke Willemse

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *