Laat je kind meer bewegen

Zijn jullie ook zo aan het genieten van het mooie weer? Afgelopen maand werd zelfs de warmste 15 juni ooit is gemeten. Genoeg reden om allerlei verfrissende activiteiten uit te voeren met je kind(eren). Het zijn zulke lekkere temperaturen hier in Nederland dat we onze woonplaats haast niet hoeven te verlaten om een vakantiegevoel te krijgen.

In dit blog deel ik, vanuit mijn rol als creatief coach, nieuwe praktische tips die zorgen voor (meer) plezier in de opvoeding van je kind(eren). Ik deel het belang van beweging en licht toe hoe we als ouder activiteiten van een kind kunnen stimuleren. Kortom, lees snel verder want ook dit blog zit boordevol interessante tips en weetjes. Veel leesplezier!

Meervoudige intelligentie
In de jaren ’80 ontwikkelde Howard Gardner een theorie over meervoudige intelligentie. Simpel gezegd zijn er volgens deze Amerikaanse hoogleraar meerdere manieren om intelligent te zijn. Waar de één verbaal heel sterk is en makkelijk leert, ziet de ander snel verbanden of logische gevolgen. Gardner onderscheidt acht vormen van intelligentie, één daarvan is visueel/ruimtelijke intelligentie, het creatieve gedeelte. Volgens deze theorie moet er dus niet alleen aandacht besteedt worden aan rekenen, taal en lezen, maar ook aan de sociale ontwikkeling en creativiteit van een kind. Kinderpraktijk Dol Fijn! draagt bij aan de creatieve ontwikkeling van je kind middels schilderen en tekenen. Wil je meer informatie, neem dan gerust contact met mij op.

Het belang van bewegen
Kinderen hebben een frisse kijk op de wereld, barsten van de fantasie en creativiteit. Voor de ontwikkeling van een kind is spelen net zo belangrijk als rekenen, lezen en schrijven. Hoewel spelen vaak wordt gezien als iets wat kinderen bezighoudt, is spelen voor kinderen onmisbaar bij hun sociale en emotionele ontwikkeling maar ook voor de intellectuele en taalkundige vaardigheden. Door te spelen ontwikkelt een baby zijn motorische- en probleemoplossende vaardigheden, creativiteit en voorstellingsvermogen.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat kinderen steeds minder bewegen. Een belangrijke reden daarvoor is dat kinderen steeds vaker binnen blijven en achter de tablet of spelcomputer spelen. Dit probleem komt deels voort uit het voorbeeld van de ouders. Stuur je kind gewoon eens lekker naar buiten! Laat hem of haar vies worden, volle zandschoenen uittrekken midden in de woonkamer en laat zijn of haar haarcoupe helemaal uit model gaan! Buitenspelen levert een belangrijke bijdrage aan een evenwichtige ontwikkeling van kinderen, maar ook van jongeren. Niet alleen vanwege het bewegen, maar ook vanwege het sociale aspect. Bewegen is goed voor het lichaam, de conditie en voor de ontwikkeling van de hersenen.

Tips
Omdat er zo ontzettend veel leuke activiteiten zijn die je (met je) kind kan doen, heb ik een lijstje gemaakt ter inspiratie.

– Omkijkertje
Dit spel wordt door meerdere kinderen gespeeld. Eén kind staat met het gezicht tegen de muur, de anderen staan erachter op een rij tegen een hek of achter een lijn. De groep moet proberen het kind dat tegen de muur staat aan te tikken, maar deze mag onverwachts omkijken. Diegene die dan nog loopt moet terug naar de lijn en opnieuw beginnen. Spannend!

– Bowlen met lege petflessen
Bowlen spreekt voor zich, maar met dit spel is je kind uren zoet. Zet aan twee kanten een aantal lege petflessen bij elkaar en probeer die van je tegenstander zo snel mogelijk om te rollen met de voetbal. Wanneer je de flessen deels met water vult, heeft je kind helemaal dikke pret!

– De auto wassen
Op zoek naar een nuttige én actieve middagbesteding? Laat je kind jouw auto wassen. Lekkere verkoeling voor je kind, de middag vliegt om én jouw auto is weer schoon!

– Wie maakt het aller lelijkste schilderij
Creativiteit kan het zelfvertrouwen van een kind vergroten. Ondanks dat je kind niet veel beweegt tijdens deze opdracht, zorgt het wel voor ontlading met als doel: perfectionisme loslaten. Ga lekker aan de tuintafel zitten en laat alle kids een schilderij maken, maar niet zomaar een schilderij. Nee, het aller lelijkste schilderij. Succes!

– Papa/mama tegen de rest
Papa of mama mag twee minuten lang proberen iedereen af te gooien, tikken of te raken met een waterpistool. Wie geraakt wordt, moet stokstijf op zijn of haar plaats blijven staan. Papa of mama heeft pas gewonnen als iedereen stilstaat. Dus hoe meer buurjongens en –meisjes, vriendjes en vriendinnetjes er meedoen, hoe zwaarder jij als ouder het hebt. Daarna mogen de rollen uiteraard omgedraaid worden.

Met een voetbal, een waterpistool, waterballonnen en lege petflessen maak je een kind al snel blij. Laat ook hiermee jouw kind(eren) hun vrije gang gaan. Wie weet ontdekken ze wel een heel leuk nieuw spel. Veel plezier!

Wil je hulp of ondersteuning bij de ontwikkeling van je kind? Neem dan contact met mij op. Ik bied als creatief coach diverse consulten aan, waarbij ik aan de slag ga met kids. Spelenderwijs gaan we doelgericht aan de slag met het opbouwen van zelfvertrouwen, verminderen van faalangst en het omgaan met hooggevoeligheid middels tekenen en schilderen. Na zes consulten volgt altijd een eindevaluatie met de ouders erbij. Let wel op: vanaf 1 september hanteer ik voor alle klanten de tarieven volgens de website. Huidige klanten hebben de gelegenheid om volgens het oude tarief een consult in te plannen vóór 1 september. Bekijk mijn website voor meer informatie.

Tot slot
Dan rest mij jou en je gezin alvast een fijne week te wensen. Geniet van het weer, ga eropuit, maak plezier, ontspan en richt je op het positieve. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van mijn tips, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Liefs, Fijke Willemse

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *