Alles wat je aandacht geeft groeit

Alle signalen die aanwijzen dat de vakantieperiode voorbij is zijn aanwezig. De schooltas slingert in de hal en het tenue van de voetbal, hockey of een andere sport ligt wederom in de wasmand. Voor de kinderen start weer een periode waarin ze veel leren. Begeleiding van jou als ouder is hierbij noodzakelijk. Dit blog geeft handvaten in de ondersteuning van je kind(eren) in een nieuw jaar vol uitdagingen in combinatie met alle multitalenten die ze bezitten. 

Vergeet de uitblinkers niet!
Soms wordt er jaloers naar gekeken: kinderen die overal in uitblinken. De kinderen die altijd minimaal de derde prijs behalen, of alle zwemdiploma’s inno time binnenslepen. Dan ook nog op school mooie cijfers scoren, indrukwekkende opstellen schrijven en de beste spreekbeurten geven.

Je ziet vaak dat veel hoogbegaafde kinderen heel veel talenten hebben. Hoogbegaafd zijn gaat dan ook vaak gepaard met hoog scoren op anderen disciplines. Begrijpelijk dat je als ouder snel denkt dat je kind in dit geval alles zelf moeiteloos doorloopt. Echter is het belangrijk om dan niet achterover te leunen. Geef ook multitalenten aandacht en begeleid ze, waar nodig, naar een grotere uitdaging. Zo kunnen ze geïnspireerd hun begaafdheid blijven ontwikkelen.

Maar hoe geef je de juiste aandacht aan een multitalent. Het opvoeden van een kind dat lekker meeloopt met de andere kinderen is al een hele opgave, laat staan een koter die drie stappen voorloopt.

Tip 1: Goed voorbeeld doet volgen
Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, leraren en (sport) instructeurs. Dat is voor multitalenten niet anders. Daarom is het als ouder belangrijk om zelf actief te blijven in het volgen van jouw doelen. Zo blijf je ook jezelf prikkelen om een hoger niveau te behalen. Geef je kinderen de mogelijkheid om het kunstje bij jou af te kijken. Ze spiegelen zich immers aan jou.

Tip 2: The sky is the limit 
Uitblinkers en hoogbegaafden kunnen een hoog niveau bereiken. Ze hebben een goede start gemaakt en daardoor de mogelijkheid net iets verder te komen dan andere leeftijdsgenootjes. Let wel op dat het zelfvertrouwen een flinke deuk kan oplopen als het niet direct lukt zoals ze gewend zijn. Hoe dichter bij de top van de berg, hoe moeilijker het klimmen wordt. Observeer daarom hoe jouw kind omgaat met tegenslagen, stel vragen en toon interesse. Laat ze zelf ontdekken maar begeleid daar waar nodig. Geef aan dat als het een keer minder gaat, er nog tal van andere manieren zijn om het doel te bereiken. Beloon de inzet van je kind en laat zien wat er al wel gelukt is. Wees scherp op signalen die duiden op een negatief zelfbeeld. Hoe je dat het beste kan doen leer je in de pakketten die ik heb ontwikkeld speciaal voor het opbouwen van zelfvertrouwen, het verminderen van faalangst én hoe jouw kind om kan gaan met zijn of haar talent.

Tot slot
Ik wens iedereen een fijne week. Ik hoop dat je vol energie weer aan de slag gaat en je samen met je kinderen geïnspireerd raakt om nieuwe en bestaande talenten te ontwikkelen.

Liefs, Fijke Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *