Goed is goed genoeg

Het is herfst. De boom laat haar blad los en de bladeren vallen massaal op de grond. Daar waar de boom dit seizoen moet loslaten gaan we jou als ouders ook leren om perfectionisme los te laten. Overbeschermde kinderen ontwikkelen zich op de lange termijn vaak in een extreme richting. Ze denken dat ze niets kunnen óf hebben juist het gevoel onoverwinnelijk te zijn. Het is belangrijk om tijdens de opvoeding de juiste balans te vinden tussen veiligheid en vrijheid. Goed is goed genoeg. Ik ga je hierbij helpen. Lees dus snel verder!

Goed, beter, best…
Iedere ouder wil zijn of haar kind zo goed mogelijk opvoeden. Want welke ouder wil nou niet dat zijn/haar zoon of dochter de beste cijfers haalt, de leukste vriendjes en vriendinnetjes krijgt en het beste tegen een balletje kan trappen tijdens de voetbalwedstrijd? Toch mogen ouders dit meer loslaten. Kinderen zijn het spiegelbeeld van hun ouders; wanneer ouders continu hameren op perfectionisme, gaan kinderen dit overnemen. Waardoor ze bij fouten gaan denken dat ze niks kunnen en bij succes zich onoverwinnelijk opstellen. Door als ouder minder gericht te zijn op dingen tot in de puntjes perfect doen qua opvoeding, geeft dit je kind ruimte om dingen op zijn/haar eigen manier te ontdekken. Dit zorgt op een positieve manier voor meer zelfvertrouwen.

Opvoedstress omschakelen naar opvoedplezier
Hoe laat je als ouder perfectionisme rondom opvoeding los? Mijn tip is om je innerlijke kind naar boven te halen en je daarbij in te beelden in je zoon of dochter. Op deze manier kom je erachter hoe je het beste kan communiceren met je kind. Heeft je kind minder zelfvertrouwen? Dan is het misschien beter om samen de verfpotten, kwasten en het papier uit de kast te pakken en te gaan schilderen dan een serieus gesprek aan te gaan over wat je eigenlijk verwacht van je kind. Pak alles niet té serieus aan… Door samen plezier te beleven leert je kind ook sneller en effectiever. Zo kan perfectionisme rondom opvoeding omgetoverd worden tot plezier.

Hulp nodig?
Als kindercoach help ik graag om het perfectionisme rondom het opvoeden los te laten, waarbij de nadruk ligt op plezier maken. Tijdens zes consulten met het kind en één eindevaluatie voor de ouders, ga ik creatief aan de slag waardoor het kind meer zelfvertrouwen ontwikkelt, leert omgaan met emoties en nieuwe uitdagingen aan durft te gaan. Wil jij hier meer informatie over? Neem dan een kijkje op mijn website of neem geheel vrijblijvend contact met mij op.

Liefs, Fijke Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *