Laat jouw kind een ontspannen sinterklaastijd beleven

De Sint en al zijn pieten komen bijna aan in Nederland, de eerste pepernoten zijn gebakken en kinderen liggen massaal wakker van de spanning. De tijd van Sinterklaas klopt aan de deur en ieder kind staat te poppelen om zijn of haar verlanglijstje samen te stellen. Luister jij goed naar wat jouw kind te vertellen heeft? Verbaal én non-verbaal? In dit blog geef ik tips zodat jij je kind ontlast van de hoge druk in deze spannende tijd van het jaar. Lees dus snel verder.

Laat de spanning niet te hoog oplopen rondom sinterklaastijd
Ben jij wel lief geweest of pas maar op dat zwarte piet het niet ziet, want dan ga je mee naar Spanje. Wat voor volwassenen als grappig of plagerijtje geldt, kan voor een kind een blokkade vormen of een deuk slaan in het vertrouwen in eigen kunnen. Bekend is dat kinderen de sinterklaastijd een spannende tijd vinden. Ben ik inderdaad wel lief genoeg geweest? Krijg ik net zo mooie cadeaus als andere kinderen uit de klas? Soms komt bedplassen weer terug. Bovendien geeft extra snoepen de nodige impuls voor het lichaam om hyperactief te worden.

Verplaats de aandacht
Voor kinderen in mijn praktijk die vaak hoog-of prikkelgevoelig zijn, is het belangrijk om de rust weer te vinden. Prikkelreductie is dan het toverwoord. Zorg dat er genoeg momenten zijn op een dag voor ontlading en waarin ze zichzelf kunnen zijn. Laat ze niet net voor het slapen gaan hun schoen zetten en voor de openhaard of schoorsteen zingen, maar zorg dat ze even niet getriggerd worden om te denken aan Sinterklaas en de pieten die op daken lopen. Tekenen en schilderen zijn hulpmiddelen die je als ouder kunt gebruiken om jouw kind zelfvertrouwen te geven. En juist de vrije manier van zelf iets bedenken en niet de spanning opbouwen door te zeggen dat het een mooie tekening moet worden voor Sinterklaas. Alles mag en alles is mooi.

Ontladen van de prikkels
Bij mooi weer is een wandeling in het bos of park een rustmoment. Buiten zijn in de natuur en niet in huis geeft weer een ander soort ontspanning. Ook met minder tijd, kan je met hele kleine dingen toch zorgen dat alle prikkels even aan de kant worden gezet. Denk aan handen wassen of speelgoed even wegleggen. Bellen blazen is ook leuk en bovendien goed om kids rustig te laten ademen. Samen een boodschappenlijstje maken voor de dagelijkse boodschappen is zinvoller als ontspanning dan een verlanglijstje maken. Een andere tip voor rust en overzicht is het maken van een aftelkalender voor Sinterklaas. Dit zorgt namelijk voor structuur en duidelijkheid bij je kind.

Tot slot
Meer van deze praktische tips zie je terug in mij  e-book “17 tips Opvoeden vanuit liefde. Hoe doe je dat?”. Gratis te downloaden op deze website. Ik wens alle kinderen en ouders een fijne sinterklaastijd toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *