Neem de tijd voor elkaar en verbind

Ben jij ook zo aan het genieten van de vrije dagen rond Kerst en Nieuwjaar? Even geen werkgerelateerde zaken aan je hoofd. Niet continue in je achterhoofd al bezig zijn met de bespreking van morgen of die belangrijke taak die nog af moet. Voel hoeveel rust dat geeft en kijk eens om je heen. Zie je jouw kinderen? Observeer ze eens in alle rust. De plek die jij nu in je hoofd hebt vrijgemaakt geeft meer dan alleen rust, het geeft ook ruimte om je te concentreren op jouw kind. Tijd voor verbinding en tijd nemen voor elkaar, daar gaat dit blog over.

Geniet van de kleine dingen
Jouw relatie met je kind is belangrijk. Dit is het moment om te genieten van de kleine dingen die er gebeuren. Schuif eens aan bij wat jouw oogappel nu aan het doen is. Is hij of zij met de lego-bak in de weer, of kijk je kind tv? Ga gewoon meebouwen of meekijken. Laat je kind de regie houden. Doe of kijk alleen maar mee. Zet niet jouw eigen stempel op de activiteit, keur niets af en zeg niet hoe het beter zou kunnen. Je merkt dat samen kleine dingen doen zoveel waarde heeft én van beide kanten enorm gewaardeerd wordt.

Grote cadeaus of dure vakanties zijn niet nodig
Samen lachen om iets kleins of een binnenpretje over wat jullie samen hebben meegemaakt, zorgt voor een goede band. Dan besef je de grote waarde van kleine dingen. Het gaat niet om grote cadeaus onder de kerstboom of dure (wintersport)vakanties. Het gaat om de aandacht die je elkaar geeft.

Zelfvertrouwen kun je sturen
Een onderdeel van positief communiceren is luisteren. Horen wat kinderen te vertellen hebben en hoe zij zelf denken over hun behoeften, zonder dat je daar meteen jouw mening over geeft. Goed kunnen luisteren is ook de ruimte geven aan de ander om te kunnen vertellen. Laat jouw kind zelf verwoorden over wat ze voelen en denken. Luister en geef na enkele tellen rust een positieve reactie. Die korte pauze is nodig om bij jouw kind het besef te laten doordringen over wat er is verteld en even ruimte te scheppen om jouw reactie daarop te laten landen. Het besef dat ze hun gevoelens en gedachtes kunnen delen door erover te vertellen, geeft veel zelfvertrouwen.

Meer praktische tips hoe jij jouw kind meer zelfvertrouwen kunt geven, leer je in de cursus die ik heb ontwikkeld speciaal voor het opbouwen van zelfvertrouwen en het verminderen van faalangst. Wil jij over deze cursus meer informatie, mail mij gerust. Of lees mijn online E-Book: “Liefdevol opvoeden”, welke jij gratis kunt downloaden op deze website.

Ik wens iedereen een hele fijne tijd samen en heel veel positieve energie en humor in het nieuwe jaar.

Liefs, Fijke Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *