Creativiteit is key

Het nieuwe jaar is al weer drie weken oud. Weet je nog hoe het voelde om fris het jaar in te gaan? Misschien wel letterlijk met een nieuwjaarsduik. Maar zeker ook fris in je hoofd. Nieuwe ideeën, nieuwe voornemens of nieuwe inzichten. Deze energieke opleving stimuleert op haar beurt weer de creativiteit. Daar lees je meer over in dit blog. Met het verlengen van de dagen, laten we de donkere periode van het jaar achter ons. Dit geeft ook vernieuwde energie aan kinderen. Ze gooien de jas met spanning en piekeren van zich af en rennen de zon tegemoet. Lees in dit blog hoe je jouw kind daarbij kan helpen, want het gaat niet altijd vanzelf.

Bij mijn kinderpraktijk Dol Fijn! begeleid ik kinderen tussen de 4 en 23 jaar. Voor alle kinderen, maar voor de kleinste in het bijzonder, is creativiteit meteen aanwezig of ligt dicht aan de oppervlakte. Geef ik ze papier en potloden of kwasten met verf, dan zijn de eerste kleuren op het witte papier al snel gezet. Wat me opvalt bij de groep pubers, is dat er meer aarzeling is. Bij de nog oudere kinderen die ik mag begeleiden, gaan we eerder het gesprek in. Geen ellenlange gesprekken natuurlijk, want ik weet hoeveel beeldtaal doet; hoe krachtig dat werkt.

Creativiteit stimuleert ontspanning
Kinderen ontspannen doordat ze op een humoristische, laagdrempelige manier een warm welkom krijgen en aan de slag gaan met schilderen of tekenen. Dan houden ze niet krampachtig vast aan blokkades in hun hoofd die soms echt zichtbaar zijn in hun houding. Stijf van de spanning is een uitdrukking die op waarheid berust. Creativiteit is een belangrijk hulpmiddel voor ontspanning. Soms zie ik een kind helemaal verdwijnen in de rust van het tekenen en verven. Net alsof ze drijven op een luchtbed naar een onbewoond eiland. Die energie die ze omzetten in een tekening of een schilderwerk is verwant aan creativiteit. Iets wat vanuit het kind zelf komt en dat altijd goed is.

Te hoge verwachtingen
Voor kinderen met faalangst en weinig zelfvertrouwen kan het zo veel betekenen dat ze vanuit een leeg blad iets creëren dat helemaal vanuit henzelf komt. Dat ze de hoge verwachtingen, die ze vanuit anderen ervaren, kunnen loslaten. Wil je hier meer over weten? Dan is het boek “Van wens naar werkelijkheid voor kinderen” van Marnix Knoope een echte aanrader.

De nadruk ligt in mijn praktijk vooral op plezier hebben. Als je het naar je zin hebt, ontspan je namelijk en daardoor leer je sneller. Tijdens de creatieve begeleiding bereiken kinderen al tekenend en schilderend hun doelen. Tekenen en schilderen helpt kinderen sneller bij zichzelf te blijven en het piekeren los te laten.

Ontspannen is onthaasten
In deze tijd van de digitalisering is het belangrijk om de hoeveelheid en snelheid van informatie die naar kinderen toe komt te doseren en filteren. Ook de haast van de maatschappij is als een op hol geslagen kudde. Dat geeft veel stress. De een gaat dat makkelijker mee om dan een ander. Voor de kinderen zijn de haarfijne relatiestructuren op school, de sportclub en in de vriendengroep echte energieslurpers. Continue staan ze op scherp om af te tasten hoe ze in de groep liggen. Daar speelt social media een grote rol in. Zorg dat er voldoende tijd is bij thuiskomst om hiervan los te komen. Tablet en smartphone aan de kant en even de ouderwetse kop thee met een koekje of ruimte voor creativiteit door te knutselen. Ik laat ze altijd even hun handen wassen om letterlijk de stress en drukte van zich af te wassen.

Keuzestress
Het leven anno 2018 is omgaan met heel veel informatie die via digitale kanalen jou en jouw kind snel bereikt. We worden omringd door prikkels. Continue. Tijden dat we alleen nieuws kregen via de krant in de ochtend of door de tv ’s avonds aan te zetten, liggen al ver achter ons. Elke minuut van de dag worden we geprikkeld om iets te horen of zien. Iedereen heeft talloze dingen die ze op een dag doen of denken te moeten doen. We plannen heel wat af. En als alles dreigt samen te vallen moeten er keuzes gemaakt worden. Dat kan weer keuzestress veroorzaken.

21th century skills
Keuzes maken gaat het ene kind makkelijker af dan het andere. De kans om iets mis te lopen of er niet bij te horen, of welke reden dan ook is weer een reden te meer om te gaan piekeren. Ik denk dat het belangrijk is om niet alles bij te willen houden. Dat gaat toch niet. In de 21ste eeuw zijn de 21century skills van belang. Het omgaan met informatie, het bedenken van oplossingsstrategieën en te durven leven en te handelen vanuit je intuïtie. Geef kinderen het vertrouwen dat wat ze voelen wat goed is voor hun ook het goede is. Alles wat van binnenuit komt is intuïtie. Help jouw kind bij het ontwikkelen van hun talenten en kwaliteiten. Dat daarbij ook hoort dat ze soms nee zeggen en kiezen voor wat bij hen past.

Hoe je jouw kind daar het beste bij kan helpen, leer je in de cursussen die ik heb ontwikkeld of kom eens langs in mijn praktijk. Wil je meer weten over (hoog)gevoeligheid? Bekijk dan dit filmpje voor meer informatie.

Fijne week. Liefs, Fijke Willemse 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *