Begeleiding voor hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen hebben soms last van overprikkeling. Ze staan vaak niet alleen op school, maar ook tijdens leuke activiteiten continu op scherp en kunnen daardoor maar moeilijk ontspannen. Fijke Willemse van kinderpraktijk Dol Fijn! coacht deze kinderen zo dat ze beter om kunnen gaan met prikkels en zichzelf durven te zijn. RTV Brabant besteedde aandacht aan Dol Fijn!

Wat voelen hooggevoelige kinderen?

Hooggevoelige kinderen zijn niet altijd in staat bepaalde invloeden van buitenaf te filteren. De informatieverwerking in hun hersenen verloopt anders dan bij andere kinderen. Subtiele nuances die anderen weten te filteren of waarvan ze zich niet bewust zijn, komen bij hooggevoelige kinderen soms juist hard binnen. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan. Sommige kinderen voelen zich eenzaam of hebben last van perfectionisme. Ik leer ze om hun hooggevoeligheid als talent te zien en te gebruiken bij hun ontwikkeling.

De juiste handvatten

Kinderpraktijk Dol Fijn! let op verschillende zaken bij het behandelen van hooggevoelige kinderen. Fijke kijkt goed naar de sociaal-emotionele, mentale en fysieke toestand van de kinderen. Ze geeft hen naar aanleiding daarvan praktische tools mee. Zo raadt ze de kinderen vaker aan om bijvoorbeeld bellen te blazen, omdat de aandacht verlegd wordt naar de ademhaling. Tegelijkertijd is het een leuke en ontspannende bezigheid. Bovendien neemt Fijke de leefomgeving onder de loep. Ze geeft altijd doelgericht advies over wat wel en wat niet te doen in de thuissituatie. Het kan heel ontspannend lijken om een dagje voor de tv te hangen, maar voor veel hooggevoelige kinderen betekent dit in de praktijk een overstimulans aan prikkels.